Kan du lova att vi män i Södermanland får gratis kontroll av vår prostata under 2019?

 1. Liberalerna går till val på att införa kontroller för prostatacancer från och med 50 års ålder. Vi kan inte lova att detta blir av under 2019 men Liberalerna kommer att kämpa för att genomföra den här politiken så fort som möjligt.

  JA
  Ewa Callhammar
  Toppkandidat
 2. Om du med frågan menar att införa screeningprogram så kommer vi följa den rekommendation som Socialstyrelsen ger – och i dagsläget anser de att det vetenskapliga läget är sådant att de inte rekommenderar allmän screening av prostata. Om den rekommendationen ändras kommer vi följa de nya riktlinjerna.
  Redan idag kan dock den man som vill få sin prostata undersökt på vårdcentralen.

  NEJ
  Jonas Lindeberg
  Ordförande Vård för Pengarna
 3. När rekommendationer och metoder finns så är vi för att införa kontroll av prostata, eftersom det inte finns för 2019 blir svaret nej.
  Lämpliga åldrar och intervall behöver också tas fram nationellt.

  All förebyggande vård ska vara avgiftsfri, detta gäller såklart även prostata screening.

  NEJ
  Mattias Claesson
  Landstingsråd och gruppledare
 4. Moderaternas utgångspunkt är att Sörmland ska ligga i framkant när det gäller screening, och att så ska ske när den medicinska och vetenskapliga grunden finns för det, det vill säga när Socialstyrelsen bedömer att det är aktuellt. Därför kan jag inte lova att det blir ett screeningsprogram under 2019 eftersom det beror på beslut av statliga myndigheter.

  NEJ
  Magnus Leivik
  Gruppledare
 5. Hej!
  Vi ser gärna en allmän screening för prostatacancer, så snart det bara finns tillräckligt utvecklade metoder för att genomföra det på ett bra sätt. Det är på väg att tas fram, och även om vi inte kan lova så hoppas vi på att det ska gå att införa inom de kommande åren. Och då givetvis kostnadsfritt på samma sätt som mammografi.

  NEJ
  Anna Wåhlström
  Landstingsråd och ordförande för Miljöpartiet Sörmland
 6. Tack för frågan.
  I dagsläget är inte screeningen tillräckligt bra. Så fort den blir det, så vill vi införa den avgiftsfritt med kallelse på liknande sätt som med mammografi. Oklart om det är klart med bättre screening 2019.

  NEJ
  Lotta Back
  Gruppledare
 7. Nej, i dagsläget finns det inte tillräckligt säkra metoder för att genomföra allmän screening men så fort det finns säkra metoder vill vi införa det med avgiftsfrihet precis som mammografi. Men alla män som känner sig oroliga kan söka sig till vårdcentralen för att få en undersökning.

  NEJ
  Monica Johansson
  Landstingsstyrelsens ordförande och gruppledare