Kan du lova att alla barn i länet kommer fortsätta få se teater, varje höst och vår, i förskolan och skolan, på samma sätt som nu?

 1. Vi lovar att behålla, samt utveckla Sörmlandsmodellen. Vi vill även kvalitetssäkra de kulturupplevelser som erbjuds.

  JA
  Ewa Callhammar
  Toppkandidat
 2. Tack för din fråga.
  Vi vill gärna utveckla Sörmlandsmodellen, som det kallas, ännu mer. Vi har förslag på att det ska vara för vår personal och asylsökande också.
  Vi har varit med och sett till att pengar skjutits till för att barnen ska få de två kulturupplevelser per år, som du beskriver.

  JA
  Lotta Back
  Gruppledare
 3. Vi vill behålla nuvarande kulturutbud. Däremot ser vi inte något utrymme för ytterligare kultursatsningar.

  JA
  Jonas Lindeberg
  Ordförande Vård för Pengarna
 4. Ja, vi är stolta över Sörmlandsmodellen som gör att alla barn 5-15 år får två kulturupplevelser varje år. Den ska självklart behållas. Det är viktigt att stärka barns och ungdomars delaktighet i kulturen. Det nya länsmuseet som invigs 2018 kommer att ytterligare kunna bidra till detta.

  JA
  Marie-Louise Forslund Mustaniemi
  Gruppledare och toppkandidat till Landstinget
 5. Tack för din fråga!
  Vi går till val på att sätta vården framför allt. Till dess att vi fått ordning på vården kommer satsningar på kultur, där teater ingår, att få mindre utrymme. Med den prioriteringen kan vi inte lova detta.

  NEJ
  Anton Berglund
  Gruppledare Landstinget Sörmland
 6. Ja! Sörmlandsmodellen erbjuder alla barn mellan 5-15 år en professionell scenkonstupplevelse varje termin. Det är en viktig kulturverksamhet som snarare bör utvecklas än avvecklas. Samarbetet med förskolor och skolor i länets kommuner gör verksamheten tillgänglig för länets alla barn, oavsett bakgrund, det anser vi ska prioriteras.

  JA
  Åsa Kratz
  Ordförande i nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet
 7. Miljöpartiet vill bevara de sörmländska barnens möjlighet till kulturupplevelser som erbjuds via landstinget. Om det finns ekonomiskt utrymme så skulle vi dessutom gärna bygga på med fler teaterföreställningar eller andra kulturella evenemang.

  JA
  Anna Wåhlström
  Landstingsråd och ordförande för Miljöpartiet Sörmland
 8. Ja det finns snarare anledning att utveckla konceptet. Vi vill att det nya länsmuseet ingår i erbjudandet till skolelever. Sörmlandstrafikens bussar behöver då inkluderas så att det blir enkelt att komma till Nyköping.

  JA
  Mattias Claesson
  Landstingsråd och gruppledare