Kan du lova att kommunen kommer kräva kollektivavtal i alla upphandlingar?

 1. Vi vill att alla företag som utför tjänster eller säljer produkter till kommunen enligt LOU ska ha kollektivavtal och full insyn enligt offentlighetsprincipen.

  JA
  Daniel Alexandersson
  Politisk sekreterare
 2. Att kräva kollektivavtal strider mot EU- rätten. Däremot kan vi kräva kollektivavtalsliknande anställningsavtal.

  NEJ
  Arne Jonsson
  Gruppledare
 3. Tack för din fråga! Mitt svar på frågan är nej, för då skulle kommunen bryta mot svensk lag. Kommunen kan dock ställa krav på särskilda arbetsrättsliga villkor (lön, semester och arbetstid) som är i nivå med svenska kollektivavtal. Det tycker jag är rimligt.

  NEJ
  Stefan Krstic
  Toppkandidat till kommunen
 4. Vår inställning är att det ska vara schyssta arbetsvillkor hos de företag som är med i kommunala upphandlingar. Att det ska vara just kollektivavtal ser vi en risk med att det kan slå mot små företag som saknar kollektivavtal men som har bra villkor för de anställda.

  NEJ
  Kim Fredriksson
  Oppositionsråd (SD)
 5. Vårt absoluta mål är att kräva kollektivavtal i alla upphandlingar. Det är enormt viktigt att vi politiskt följer detta och ställer krav då Eskilstuna kommun upphandlar för närmare 2 miljarder varje år.

  JA
  Maria Chergui
  Gruppledare
 6. Enligt upphandlingslagstiftningen kan vi inte kräva att det finns kollektivavtal, men däremot kan – och bör! – vi kräva att lön, semester och arbetstid inte ska vara sämre än nivån i kollektivavtal.

  NEJ
  Marielle Lahti
  Gruppledare