Kan du lova att inte ta ut parkeringsavgifter när man storhandlar?

 1. Tack för din fråga! Jag tycker att det är ett dumt förslag att införa parkeringsavgifter när man storhandlar. Men skulle en affär vilja införa det kan inte jag som politiker stoppa det om marken ägs av butiken. Jag kommer dock inte från politiskt håll föreslå parkeringsavgifter när man ska gå och storhandla. Det kan jag lova.

  NEJ
  Stefan Krstic
  Toppkandidat till kommunen
 2. Tack för frågan. Ja, jag kan lova att det inte blir några parkeringsavgifter från kommunens sida på stormarknader. Marken disponeras ju av handlaren i fråga och denne kan naturligtvis sätta avgifter om han vill. Det förefaller å andra sidan mindre troligt. Det vi har kunnat se på vissa stormarknader i stan är att man begränsar parkeringstider på olika sätt. Platserna är ju till för dem som ska besöka affärerna och ska inte användas som arbetsplatsparkering.

  JA
  Arne Jonsson
  Gruppledare
 3. Ja det kan vi lova då det inte är vi som politiker som beslutar om parkeringsavgifter vid stormarknader. Om sen den som äger marken där stormarknaden/parkeringen är tar ut avgift kan inte vi besluta något annat.

  JA
  Lotta Jonsson
  Gruppledare Kristdemokraterna Eskilstuna
 4. Vi kan inte lova att det inte tas ut parkeringsavgifter när invånarna storhandlar. I de centrala delarna behövs det ta ut avgifter anpassat för att se till att det finns parkeringsplatser tillgängliga för bilister som ska in och handla. Däremot ska vi göra vad vi kan för att undvika att det införs avgifter vid exempelvis Tuna park, Ica Maxi eller andra större köpcentra men det är upp till markägaren att besluta i slutänden.

  NEJ
  Kim Fredriksson
  Oppositionsråd (SD)
 5. Handlarna har oftast ett arrende eller markupplåtelse. Vilket gör att kommunen inte kan bestämma om avgiftsbeläggning. Dock kan vi inte bestämma över de privata, så vill de ta ut avgift så kan de det. I ärlighetens namn skulle det nog vara ganska korkat att avgiftsbelägga en sådan parkering.

  NEJ
  Daniel Alexandersson
  Politisk sekreterare
 6. Ja det kan vi lova. Vi moderater kommer inte att kräva parkeringsavgifter vid de externa handelsplatser som kommunen har rådighet över.

  JA
  Marie Ekström
  Politisk sekreterare (M)
 7. Nej, men i nuläget kan inte Eskilstuna kommun besluta om parkeringsavgifter på privat mark vid många stormarknader och externa handelsområden utan det krävs statliga beslut för att det ska vara möjligt. Kostnaden för parkering får du i nuläget istället betala via varorna eftersom kostnaden för att driva och bygga parkeringen ändå måste tas ut någonstans. På Riksnivå vill vi i MP ge kommuner möjlighet att införa parkeringsavgifter, syftet är att gynna centrumhandeln och minska behovet av bil.

  NEJ
  Marielle Lahti
  Gruppledare
 8. Vi kommer inte införa några parkeringsavgifter vid stormarknader. Privat mark kan vi dock inte styra över men jag skulle bli förvånad om enstaka mataffärer skulle införa parkeringsavgift. Vi vill även förbättra kollektivtrafiken så att fler personer kan ta bussen till affären för att handla sin mat genom tätare turer, halverat biljettpris och gratis bussresor för alla över 65+, dygnet runt, året om.

  JA
  Maria Chergui
  Gruppledare