Kan du lova att det kommer erbjudas vegansk mat i skolorna så att alla veganer också får ta del av skolans mat och inte behöva ta med matlåda?

 1. Att välja vegansk mat är att göra en insats för både djuren och klimatet och det är något som bör uppmuntras och inte bestraffas. Vi vill dessutom generellt öka andelen växtbaserad mat i kommunens verksamheter, inte bara för personer som anmält önskemål om veganmat.

  JA
  Marielle Lahti
  Gruppledare
 2. Tack för din fråga! Jag är rätt så säker på att våra skolmatsalar erbjuder vegankost för de som vill. Så ska det fortsätta vara. Om du känner till någon skolmatsal där det inte förekommer sådant erbjudande så återkom gärna!

  JA
  Stefan Krstic
  Toppkandidat till kommunen
 3. Nej det kan vi inte lova. En enig nämnd tog nyligen beslut om nya riktlinjer om kost och måltid i skolan. Då beslutades det bland annat om en vegetarisk dag i veckan, halvering av rött kött och en ökning av fågel och fisk. Riktlinjerna ses över regelbundet.

  NEJ
  Marie Ekström
  Politisk sekreterare (M)
 4. Det vegetariska utbudet har ökat och Vänsterpartiet har under många år arbetat aktivt med att öka den vegetariska kosten i skolmatsalarna. Det är givetvis jätteviktigt att elever som äter vegankost får möjlighet att göra detta. Det går idag att beställa genom att uppge behovet av specialkost. Vänsterpartiet tycker det är bra att så många som möjligt kan äta så mycket som möjligt av utbudet i skolmatsalarna för att också minska behovet av specialkost.

  JA
  Maria Chergui
  Gruppledare